Starte nettbutikk – 4 viktige steg for suksess

Dersom du går med en tanke om å starte en nettbutikk, er det 4 ting du bør tenke på før du starter.

Spør oss

Snakk med en rådgiver:

1. Å starte nettbutikk krever produkter

Det første du trenger når du skal starte nettbutikk er et produkt. Det virker muligens åpenbart, men det å ha et produkt betyr ikke å ha en ide om hva du skal selge, men faktisk å ha produktet. Har du produktet på lager slik at det kan sendes med en gang? Har du nok? Har du en leverandør du stoler på at kan levere?

Sjekk at du har det du trenger for å selge. En leverandøravtale kan virke god på papiret, men falle gjennom når det virkelig gjelder. sjekk referanser og se om du kan finne tredjeparts informasjon om leverandørene.

2. Frakt

En av de store fellene man ofte går i når man skal starte nettbutikk er fraktkostnaden. En ting er frakten kundene betaler for å få varen hjem til seg fra ditt lager. Enten betaler de selv, eller så baker du det inn i prisen og kaller det «fri frakt». Men varen din skal fraktes mer enn det. Du må først huske å beregne inn frakt fra produsenten og frem til ditt lager. Her kommer det gjerne på toll og mva. Er du mva-registrert får du momsen tilbake, men du må allikevel forskuttere den og det spiser mye likviditet dersom du har store innkjøp.

Du må også huske retur når du skal starte nettbutikk. De store «norske» nettbutikkene som selger klær og sko budsjetterer med ca. 50% retur av varer. Dersom du skal dekke denne fraktkostnaden må du få det inn i budsjettet. Skal kunden dekke den, må du gjøre det synlig i kjøpsbetingelsene. Mange butikker har røket på grunn av fraktkostnadene.

3. Butikk

Du kan ikke starte nettbutikk uten å faktisk ha en butikk. Butikken må være enkel å manøvrere i for kundene og du må tenke gjennom hvilken betalingsløsning du velger å bruke. Velger du eksempelvis Paypal, kan du risikerer at kunden krever pengene tilbake etter 6 mnd. Du må da kunne bevise at kunden har mottatt produktet fra deg. Erfaringsmessig ender kunden opp som vinner og sitter igjen med både produktet og pengene dine. Bruker du derimot stripe, så er du trygg. Det koster litte grann mer å bruke, men det er det ofte verdt.

4. Synlighet er vesentlig når du skal starte nettbutikk.

Du har et produkt, du har budsjettert for frakt og du har bygget nettbutikk. Men hvor i huleste er kundene??? Sannsynligheten er stor for at du må gå tilbake til punkt 3 og starte på nytt. De fleste tenker på det som står der, og bygger butikk basert på det. Da får du en nettbutikk som aldri dukker opp i Google søk.

Bygger du derimot nettbutikken din for at den skal rangere i Google, så vil kundene gradvis komme av seg selv.

La meg ta et eksempel:

Du selger vinterdekk. Ordet «vinterdekk» søkes i gjennomsnitt 5400 ganger pr mnd. hele året. Dette er altså unike søk etter produktet du selger. Dersom din nettside kommer øverst i Google på dette søket, får du 40 – 60 % av klikkene inn på din side (statistisk sett). Dvs 40% av 5400 = 2160 besøk i din butikk HVER MÅNED. Konverterer du 10% av disse har du 216 salg pr mnd. Kun ved å ligge øverst i Google.

Du kan lese mer om optimalisert webdesign her.

Vi håper denne listen har gitt deg noen brukbare tips dersom du i ferd med å starte nettbutikk.

Det finnes mange gode publiseringsløsninger til din nettbutikk. Vi bygger butikker som er optimaliserte og responsive, slik at de får mulighetene til å dukke opp i Googlesøk og slik at de kan brukes på alle plattformer, slik som mobil og tablet.

Kontakt oss for råd, når du er klar for å starte nettbutikk!