SEO – Alt du trenger å vite for å lykkes

SEO – hva er det, hvordan brukes det, og hvordan bør det IKKE brukes

- Og ikke minst – hva betyr det for deg?

Hvor mange ganger har vi ikke snakket med kunder som sier: «jeg har verdens beste produkt. Jeg er kundevennlig, og jeg gir kjempegod service. Prisene mine er supre, men jeg får ikke trafikk inn til siden min. Hjelp!»

 • Dette, svarer vi, kan være fordi siden din ikke havner øverst på søkeresultatene på Google. Har du optimalisert siden for SEO? Nei, hva betyr det, spør kunden? Det skal vi lære deg, sier vi.

Vi er nemlig eksperter. Og som eksperter flest så kan vi hjelpe kunder i slike tilfeller, kunder som står fast. Det er derimot ganske mye du kan gjøre selv. Vi har derfor laget denne posten, for å gi deg litt mer informasjon og kunnskap om hva dette ordet «søkemotoroptimalisering», eller SEO-som det kalles, er og betyr. Forhåpentligvis så kommer du ut av denne posten litt klokere og litt visere. Og skulle det vise seg å bli altfor tøft, tungt, demotiverende og tidkrevende, ja da ringer du oss.

I denne artikkelen får du også noen nyttige tips om hvordan du kan jobbe med din SEO-strategi, slik at ditt nettsted havner høyest mulig på resultatsidene.

Vi kommer til å referere til søkemotoroptimalisering mest som SEO i denne posten. Det står for Search Engine Optimalisation, og er litt enklere å skrive enn søkemotoroptimalisering.

Selv om SEO kan være en tidkrevende og utfordrende prosess, er det viktig å huske at det kan gi store fordeler for nettsiden din og virksomheten din på lang sikt. Ved å investere tid og ressurser i SEO, kan du øke synligheten og trafikken til nettsiden din, og dermed øke mulighetene for å oppnå suksess på nettet.

Spør oss om SEO

Vi deler gjerne vår erfaring med deg.

Spørsmål?

terje-closeup2-1000x1000-1 (1)
Terje Sannarnes
Rank nr.1
Play Video

I denne posten om SEO vil vi diskutere følgende:

 • Hva er SEO?
 • Hvordan optimalisere nettsiden din for SEO, såkalt innholdsoptimalisering
 • Hva er nøkkelord og hvordan velge de riktige?
 • Hvordan bruke metadata for å forbedre SEO
 • Hva er linkbygging og hvorfor er det viktig for SEO
 • Hvordan optimalisere bilder for SEO
 • Hvordan bruke sosiale medier for å forbedre SEO
 • Hva er teknisk SEO og hvorfor er det viktig
 • Hvordan overvåke og analysere SEOen din
 • Vanlige SEO-feil – og hvordan man unngår de

Hva er SEO?

SEO er en teknikk som brukes til å øke synligheten og rangeringen av et nettsted eller en nettside i søkeresultatene til en søkemotor. Enkelt fortalt så er det hvilke faktorer som bestemmer hvem som vises hvor i Google sine søkeresultater.

Det er avgjørende at du har gjort en grundig analyse av nettsiden og identifisert eventuelle tekniske problemer eller utfordringer som hindrer søkemotorene i å indeksere og rangere nettsiden.

Å vite hvilke faktorer som spiller hvilken rolle er vanskelig. SEO kan være en utfordrende, da mange nettsteder konkurrerer om de samme søkeordene og søkeresultatene. Det er derfor viktig å ha en grundig forståelse av SEO-teknikker, og å ha en strategi som er tilpasset den spesifikke målgruppen. SEO er ikke noe man bare installerer, slik som for eksempel en plugin, men mer en langsiktig strategi man må jobbe med. Det kan ofte koste noen kroner gjennom investering av proffe folk som kan jobben sin, men for mange vil dette være en verdifull investering dersom man ønsker å forbedre sin synlighet på nettet. Det handler tross alt om å havne på første side av resultatsidene, og konkurransen om de plassene er knallhard. Når man hyrer inn SEO-eksperter, så bruker de forskjellige teknikker og verktøy for å optimalisere disse faktorene og forbedre nettstedets synlighet og rangering i søkeresultatene.

Innholdsoptimalisering

Innholdet på nettstedet er en av de viktigste faktorene som påvirker søkemotorrangeringene. Dette kan for eksempel være så enkelt som å inkludere relevante søkeord i innholdet på nettstedet. Innholdsoptimalisering er et svært bredt begrep som omfatter en rekke ulike områder. Disse områdene spiller hver for seg en viktig rolle. I tillegg hjelper det å strukturere innholdet på en logisk og brukervennlig måte. Under nevner vi noen punkter som vi mener det er viktig å fokusere på. Vi diskuterer de litt mer inngående litt lengre ned i posten.

Noe av det aller viktigste i innholdet ditt er søkeord. Dette er de ordene og frasene som brukere skriver inn i søkemotoren for å finne informasjon. Når man setter opp en SEO-strategi bruker man nøkkelord for å optimalisere innholdet på en nettside, inkludert titler, metabeskrivelser og innhold, slik at det samsvarer med søkeordene som brukere søker etter. Det gjelder å velge de riktige søkeordene og integrere dem i nettsiden på en naturlig måte. Søkeordene må være relevante for innholdet på nettstedet og søkernes intensjon, samtidig som de ikke overbrukes og virker spammy. Vi har viet litt ekstra plass til dette emnet litt lenger ned i artikkelen.

En annen viktig faktor i SEO er linkbygging. Her mener vi både inngående og utgående linker. Det er fordelaktig å skaffe kvalitetslinker fra andre nettsteder til ens egen nettside. Dette kan øke autoriteten og tilliten til en nettside i øynene til søkemotorer, noe som igjen kan forbedre rangeringen og synligheten i søkeresultatene. Dette kan og Rank nr.1 hjelpe med.

En tredje faktor i SEO er teknisk optimalisering. Dette handler om å sikre at nettsiden er optimalisert for søkemotorer ved å bruke riktige meta-tagger, meta-beskrivelse og meta-innhold. Meta er tekst og innhold som ikke er direkte synlig på nettstedet, men som ligger tilgjengelig for søkemotorer og sosiale medier Det er også viktig å forbedre sidehastigheten, samt å ha et responsivt design som fungerer på ulike enheter som mobil og desktop.

Innholdsproduksjon er også en viktig del av SEO. Godt skrevet og relevant innhold som svarer på brukernes spørsmål og gir verdi til brukeren, kan øke trafikken til nettstedet og forbedre nettstedets autoritet. I tillegg kan innholdet også tiltrekke seg linker fra andre nettsteder, som vi nevnte litt lenger opp er en annen viktig faktor for SEO-rangeringen. Har du noe kunnskap? Del det. Du skal se at du blir stedet folk går for inspirasjon.

Selv om SEO kan være en krevende og kontinuerlig prosess, kan det være en av de mest effektive måtene å øke trafikken til nettstedet og øke synligheten og rangeringen i søkemotorene. Det er også viktig å huske på at SEO ikke er en garanti for økt trafikk eller suksess, men heller en strategi som kan hjelpe nettstedet ditt å oppnå målene sine.

SEO: Hva er nøkkelord og hvordan velge de riktige

Nøkkelord er ord eller fraser som brukes av folk når de søker etter informasjon på nettet. De spiller en viktig rolle i SEO ved å hjelpe søkemotorene å forstå hva nettsiden din handler om og å matche søketreffene med relevant innhold på nettsiden din.

For å velge de riktige nøkkelordene for nettsiden din, må du først identifisere hva målgruppen din søker etter. Du kan gjøre dette ved å bruke søkeordsanalyseverktøy som Google AdWords Keyword Planner, Ahrefs eller SEMrush. Disse verktøyene gir deg innsikt i hva folk søker etter og hvor mange ganger et eller flere søkeord blir søkt etter hver måned.

Når du har en liste over potensielle nøkkelord, må du vurdere hvilke som er mest relevante for nettsiden din og hvilke som har lav konkurranse. Hvis søkeordet er brukt av mange, så kaller vi det at det har høy konkurranse. Det betyr at det vil være mange treff på akkurat det søkeordet. Derfor er det ofte lurt å velge nøkkelord med lavere konkurranse, men som fortsatt er relevante for nettsiden din og målgruppen din.

Det er også viktig å huske på å inkludere nøkkelordene på en naturlig måte i innholdet på nettsiden din. Overdreven bruk av nøkkelord kan føre til at nettsiden din blir straffet av søkemotorene og at rangeringen går ned. Nøkkelordene bør brukes på en måte som gir verdi til leseren og gjør det enklere for søkemotorene å forstå hva nettsiden din handler om. Som en tommelfingelregel så bør ikke nøkkelord benyttes mer enn 1-3% i en tekst.

Det kan være lurt å ta hensyn til geografisk plassering når du velger nøkkelord. Hvis du driver en lokal bedrift, bør du inkludere stedsnavn i nøkkelordene for å øke sjansene for at nettsiden din vises i lokale søkeresultater.

Når du ser resultater og endringer i søkevanene til målgruppen din kan det være fornuftig å evaluere og justere søkeord-strategien din. Dette vil hjelpe deg med å opprettholde en høy rangering i søkeresultatene og tiltrekke deg mer organisk trafikk til nettsiden din. Et eksempel på dette kan være å endre på formuleringer i tekstene dine basert på hva du vet at brukere søker etter.

seo

På denne måten får du forslag fra Google, basert på hva andre har søkt etter. OBS. Disse er også påvirket av hva du selv har søkt etter.

Meta-data. Hva er det?

Metadata er informasjon som er inkludert i koden på nettsiden din, og som gir detaljer om innholdet på nettsiden din til søkemotorene. Den er ikke synlig for brukeren, men for søkemotorer og sosiale medier så er den synlig, og brukes til å generere kort tekst som vises når nettsiden din vises i søkeresultater. Metadata kan brukes til å forbedre din SEO ved å gjøre nettsiden din mer synlig for søkemotorer og ved å gi bedre informasjon til potensielle besøkende om hva nettsiden din handler om. Under har vi tatt for oss noen konkrete ting du bør jobbe med i forbindelse med meta-data.

Tittel- og meta-beskrivelse:

Tittelen og meta-beskrivelsen er to av de viktigste metadataene på nettsiden din. Tittelen vises som overskriften i søkeresultatene, og meta-beskrivelsen gir en kort beskrivelse av hva nettsiden handler om. For å best SEO-optimalisere nettsiden din, bør du sørge for at tittelen og meta-beskrivelsen inneholder nøkkelord som er relevante for nettsiden din og målgruppen din. Dette gjør det enklere for søkemotorene å forstå hva nettsiden din handler om og for potensielle besøkende å vite hva de kan forvente å finne på nettsiden din.

Schema Markup:

Schema Markup er et sett med metadata som gir mer detaljert informasjon om innholdet på nettsiden din til søkemotorene. Schema Markup kan brukes til å markere ting som bedriftens navn, adresse, åpningstider, priser og anmeldelser, og kan bidra til å forbedre synligheten din i lokale søkeresultater.

H1- og H2-tagger:

Disse taggene er kjent som overskrifter. H-en står for Headline, og nummeret forteller hvilken rolle overskriften spiller. Nettsider leses i nettleseren gjennom bruk av HTML, som er det mest standariserte skriptspråket på nett. HTML leses gjennom tagger, som forteller nettleseren hva slags type innhold den skal vise. H1-tagger står for «Headline 1» og er hoved-overskriftene på nettsiden din. H2-tagger, «Headline 2», er undertitler som brukes til å organisere innholdet på nettsiden din i mindre seksjoner. Å inkludere nøkkelord i H1- og H2-taggene kan hjelpe søkemotorene å forstå hva nettsiden din handler om og hvor viktig de forskjellige delene av innholdet på nettsiden din er. Det er anbefalt at en side (altså en post eller page, ikke et helt nettsted) kun har en H1-tagg, ikke flere.

Alt-tekst for bilder:

Alt-tekst er en kort beskrivelse av bildene på nettsiden din som brukes av søkemotorene for å forstå hva bildene handler om. Å inkludere nøkkelord i alt-teksten kan hjelpe søkemotorene å forstå hva bildet ditt handler om, og kan også bidra til å forbedre synligheten din i bildesøk. Denne teksten er viktig av flere årsaker. I denne teksten kan du legge informasjon som leseren får opp når man holder musen over bildet. Denne teksten vil også vises dersom leseren har skrudd av bildevisning i nettleseren sin. Dette er mer sjeldent nå som hastigheten på internett er høy, men noen vil nok likevel gjøre dette fremdeles. Det siste og viktigste punktet er at i de tilfeller der leseren har synshemminger og bruker datamaskinens funksjoner til å lese opp innholdet på nettsiden, så vil maskinen lese Alt-teksten som innhold for bildet. Dermed kan leseren selv få en forståelse av hva bildet handler om selv om man ikke ser det.

URL-struktur:

URL er hjemmesidens adresse. URL-en på nettsiden din er også viktig for SEO. Å inkludere nøkkelord i URL-strukturen kan hjelpe søkemotorene å forstå hva nettsiden din handler om og forbedre synligheten din i søkeresultatene. I tillegg bør URL-strukturen være kort, enkel og beskrivende. Et tips vil være å sette permalinken i settingene til å vise postens navn. Det vil føre til at nettsiden din lagrer artikkelen, siden eller posten med overskriften i URL-en, i stedet for et kryptisk og intetsigende adresse. Ser du hvordan vi bruker permalinken på nettsiden til å inneholde nøkkelord?

Eksempel:

 • Post navn: https://www.dittnettsted.no/hvordan-dyrke-poteter-i-hagen
 • Plain: https://www.dittnettsted.no/?p=123

Hva er linkbygging og hvorfor er det viktig for SEO

Linkbygging er prosessen med å skaffe linker fra andre nettsteder til nettsiden din. Disse linkene kan bidra til å forbedre søkemotorranking ved å signalisere søkemotorene om at nettsiden din er verdifull og relevant.

Linkbygging er viktig for SEO fordi søkemotorene bruker linker som en av faktorene når de bestemmer hvor godt nettsiden din rangerer i søkeresultatene. Søkemotorer som Google ser på linker som stemmer på nettsiden din og bruker dette som en indikator på at nettsiden din er relevant og av høy kvalitet. Jo flere kvalitetslinker du har, jo mer sannsynlig er det at søkemotorene vil rangere nettsiden din høyt.

Imidlertid er det viktig å merke seg at ikke alle linker er likeverdige. Søkemotorene ser på kvaliteten på lenkene og vurderer linker fra anerkjente nettsteder som mer verdifulle enn linker fra mindre anerkjente nettsteder. Vi kaller dette at et nettsted har autoritet. Eller mangel på autoritet. For eksempel vil en lenke fra en anerkjent avis være mer verdifull enn en lenke fra en tilfeldig blogg.

Det er mange måter å skaffe linker til nettsiden din på, inkludert:

 • Skape høykvalitets innhold som andre vil linke til.
 • Bygge forhold med andre nettstedseiere og innholdsskapere i bransjen din.
 • Delta i sosiale medier og engasjere deg med andre brukere og innholdsskapere.
 • Gjesteinnlegg på andre nettsteder og inkludere linker til nettsiden din i gjesteinnleggene.

Det er viktig å merke seg at linkbygging skal være en organisk og naturlig prosess. Derfor bør linkbygging være en langsiktig strategi som fokuserer på å skape kvalitetsinnhold og bygge relasjoner. Dette er noe Rank nr.1 bistår bedrifter med.

SEOHvordan optimalisere bilder for SEO

Å optimalisere bilder for SEO kan være like viktig som å optimalisere tekstinnhold på nettsiden din. Her er noen tips:

 • Filnavn: Gi bildene dine et beskrivende filnavn som er relevant for innholdet på siden. For eksempel, hvis du har et fint bilde av din basketballspillende sønn, bør filnavnet være "Erlend-spiller-basket.jpg" i stedet for "IMG_1234.jpg".
 • Alt-tekst: Legg til en beskrivende alt-tekst for hvert bilde. Alt-teksten gir en kort beskrivelse av hva bildet handler om. Dette gir ikke bare søkemotorene en bedre forståelse av bildet, men kan også hjelpe synshemmede brukere å forstå innholdet på nettsiden. Vi har snakket mer om dette litt lengre opp i artikkelen.
 • Filstørrelse: Sørg for at bildene dine har en optimal størrelse for å redusere lastetiden på nettsiden din. Store filer kan føre til treg lasting av nettsiden, noe som kan påvirke søkemotoroptimaliseringen. Her kan kjennskap til Photoshop være gunstig. Du kan eventuelt bruke gratis onlineverktøy for å gjøre dette. Husk at det er viktig å balansere mellom å redusere filstørrelsen og å beholde bildekvaliteten.
 • Bildeformat: Bruk riktig bildeformat for forskjellige typer bilder. For eksempel, bruk JPEG-format for fotografier og PNG-format for grafikk.
 • Bildetekster: Legg til bildetekster under bildene dine for å gi ytterligere informasjon om bildet. Dette kan også være en fin mulighet til å inkludere nøkkelord i bildeteksten.
 • Linking: Link bildene dine til relatert innhold på nettsiden din. Dette kan bidra til å forbedre navigeringen på nettsiden din og øke verdien av bildene dine for søkemotorene.

Husk at søkemotorer også ser på konteksten rundt bildene dine, så det er viktig å inkludere relevante nøkkelord i teksten på siden. Ikke glem: Det er ingen skam å spørre om hjelp. For mange er dette kompliserte og tidkrevende oppgaver.

Hva er lokal SEO og hvordan kan du optimalisere for det

Lokal SEO er en strategi for å optimalisere nettsiden din for å tiltrekke deg besøkende fra ditt geografiske område. Dette kan være spesielt viktig for lokale bedrifter som ønsker å tiltrekke seg kunder i sitt lokalområde. Her er noen tips for å optimalisere for lokal SEO:

 • Registrer deg på Google My Business: Dette er en gratis tjeneste som gjør at bedriften din blir synlig på Google Maps og Google-søk i ditt område. Sørg for å fylle ut all nødvendig informasjon som åpningstider, adresse, telefonnummer og bilder.
 • Optimaliser nettsiden din for lokale søkeord: Bruk nøkkelord som inkluderer ditt geografiske område, for eksempel bynavn eller nærliggende landemerker, i både innhold og metadata. Dette vil bidra til å forbedre synligheten din i lokale søk.
 • Få positive omtaler: Positive omtaler på Google My Business eller andre lokale anmeldelsessider kan øke sjansene for at bedriften din blir synlig for lokale kunder og forbedre din lokale rangering. Husk å ikke overdrive, mange brukere ser raskt om antall anmeldelser er kunstig høyt eller om innholdet i de er kunstig bra.
 • Optimaliser for mobilen: Mange lokale søk blir gjort på mobile enheter, så det er viktig å sørge for at nettsiden din er optimalisert for mobilvisning og rask lasting. Det finnes ikke noe verre enn nettsider som ikke er laget for å kunne vises ordentlig på mobil.
 • Bruk lokale hashtags og stedstagger på sosiale medier: Dette kan bidra til å øke synligheten av bedriften din i lokale søk på sosiale medier og øke interaksjonen med lokale kunder.

Hvordan bruke sosiale medier for å forbedre SEO

Å være synlig i sosiale medier er tross alt veldig viktig, og kan påvirke din SEO på flere måter.

Vi har laget noen tips for å bruke sosiale medier til å forbedre SEO:

Del innhold regelmessig: Deling av innhold på sosiale medier kan øke synligheten og trafikken til nettsiden din. Regelmessig deling av relevant innhold kan også bidra til å bygge en følgerskare som vil være mer tilbøyelige til å dele innholdet ditt og dermed øke synligheten din.

Optimaliser profilene dine: Sørg for å fylle ut all informasjon på dine sosiale medieprofiler, inkludert linker til nettsiden din og nøkkelord relatert til virksomheten din. Dette vil bidra til å gjøre det enklere for potensielle kunder å finne deg i både søkemotorer og på sosiale medieplattformer.

Bruk relevante nøkkelord og hashtags som er relevante for innholdet du deler på sosiale medier. Dette vil gjøre det enklere for både søkemotorer og brukere å finne deg. NB! Merk at Facebook ikke responderer spesielt godt på hashtags, men nettsteder som LinkedIn, Twitter og Instagram gjør.

Bygg linker: Deling av innhold på sosiale medier kan også føre til at andre nettsider og blogger linker til innholdet ditt, noe som kan øke rangeringen din i søkemotorer. Sørg for å inkludere delingsknapper på nettsiden din, slik at det blir enklere for besøkende å dele innholdet ditt.

Engasjer med følgere: Sosiale medier gir mulighet for direkte kommunikasjon med kunder og følgere. Å engasjere seg med følgere og besvare spørsmål kan bidra til å bygge tillit og lojalitet, noe som igjen kan føre til økt synlighet og trafikk til nettsiden din. Det vil også føre til at brukeren føler en personlig tilknytning til bedriften din, som igjen kan øke lojaliteten til merkevaren din.

Bruk sosiale medier til å distribuere blogginnlegg: Å dele blogginnlegg på sosiale medier kan bidra til å øke synligheten og trafikken til nettsiden din. Dette er med på å øke kunnskapen dine følgere har om fagfeltet ditt og interessen for din bransje.

Overvåk og analyser resultater: Sørg for å overvåke sosiale medieaktiviteten din og analysere resultatene for å optimalisere innsatsen din. Analyser trafikken som kommer fra sosiale medier og se hvilke innlegg som gir best engasjement og konverteringer.

Bruk engasjerende bilder og videoer. Dette gjør posten din mer synlig, og kan fort være avgjørende for at din post skiller seg ut i virvaret av andre poster som man finner på sosiale medier.

Sosiale medier kan altså være en viktig del av en vellykket SEO-strategi. Ved å optimalisere profilene dine, dele relevant innhold, engasjere deg med følgere kan du øke synligheten og trafikken til nettsiden din.

Hva er teknisk SEO og hvorfor er det viktig

Teknisk SEO refererer til den delen av søkemotoroptimalisering som fokuserer på tekniske aspekter av en nettside for å gjøre den mer søkemotorvennlig. Teknisk SEO kan hjelpe søkemotorene med å forstå nettsiden din bedre, og dermed kan det bidra til å forbedre rangeringen din i søkeresultatene. Her er noen viktige tekniske SEO-områder å fokusere på:

Søkemotorvennlig URL-struktur: En søkemotorvennlig URL-struktur bidrar til å gjøre det enklere for søkemotorene å indeksere og forstå innholdet på nettsiden din. URL-er bør være korte, beskrivende og inkludere nøkkelord.

Rask nettsidelasting: Rask nettsidelasting er viktig for både brukeropplevelsen og søkemotorer. En treg nettside kan føre til høyere avvisningsrate og lavere rangering i søkemotorresultater. Du kan optimalisere nettsiden din for raskere lasting ved å bruke en responsiv design, redusere filstørrelsen på bilder og video og bruke en raskere server.

Bruk av kodespråk og metadata: Bruk av riktig kodespråk og metadata som tittel- og metabeskrivelse kan hjelpe søkemotorene med å forstå innholdet på nettsiden din og presentere det riktig i søkeresultatene. Det er viktig å inkludere relevante nøkkelord i metadataen for å øke synligheten og trafikken til nettsiden din.

Mobilvennlig nettside: Med flere og flere mennesker som bruker mobile enheter til å surfe på nettet, er det viktig å ha en mobilvennlig nettside. Søkemotorer gir fortrinn til nettsider som er optimalisert for mobilbruk, og det kan også øke brukeropplevelsen og konverteringene dine. Mobile first, har jeg blitt fortalt.

Sitemap: En sitemap gir søkemotorene en oversikt over alle sidene på nettsiden din. Dette gjør det enklere for søkemotorene å indeksere og forstå innholdet på nettsiden din.

Teknisk SEO kan være en utfordrende del av søkemotoroptimalisering, men det er viktig å fokusere på for å øke synligheten og trafikken til nettsiden din. Ved å optimalisere URL-strukturen, lastetiden, metadataen, mobilvennligheten og sitemapen på nettsiden din, kan du forbedre rangeringen din i søkeresultatene og øke sjansene for at potensielle kunder finner deg på nettet.

Hvordan overvåke og analysere SEO-prestasjonen din

Når du har implementert de tipsene som vi har nevnt til nå, og laget en god SEO-strategi, er det viktig å overvåke og analysere nettstedet ditt for å se om det har hatt en positiv effekt på rangeringen din i søkeresultatene og trafikken til nettsiden din. Under har vi listet opp noen måter du kan finne ut av dette på.

Google Analytics: Google Analytics er en gratis nettanalysetjeneste som gir deg innsikt i trafikken til nettsiden din. Det gir deg data om besøk, sidevisninger, gjennomsnittlig tid på nettstedet, avvisningsrate og mye mer. Du kan også spore konverteringer og mål, som kan hjelpe deg med å forstå om nettsiden din er effektiv i å konvertere besøkende til kunder. Google Analytics er et massivt analyseverktøy og kan virke omfattende. Det kan være lurt å spørre noen om hjelp...

Google Search Console: Google Search Console er en gratis tjeneste fra Google som hjelper deg med å overvåke og administrere nettsidens synlighet i Google-søk. Du kan bruke den til å sjekke om nettsiden din er indeksert, se hvilke sider som har blitt vist i søkeresultatene, og finne ut om det er tekniske problemer som påvirker nettsiden din.

SEO-verktøy som Ahrefs, Moz eller SEMrush hjelpe deg med å spore rangeringer, analysere nøkkelord, overvåke tilbakekoblinger og se konkurrentenes rangeringer.

Søkeordsanalyse: Å utføre regelmessige søkeordsanalyser kan hjelpe deg med å identifisere nye nøkkelord som du kan bruke for å optimalisere nettsiden din. Du kan bruke verktøy som Google Keyword Planner eller Ubersuggest for å finne nye nøkkelord som har høyt søkevolum og lav konkurranse.

Konkurranseanalyse: Å analysere konkurrentenes nettsider og SEO-strategier kan gi deg innsikt i hva som fungerer og hva som ikke fungerer i din bransje. Du kan bruke SEO-verktøy og søkeordsanalyse for å se hva konkurrentene dine rangerer for, og hva som kan være muligheter for deg å optimalisere for.

Ved å bruke disse metodene til å overvåke og analysere SEO-prestasjonen din, kan du få innsikt i hva som fungerer og hva som ikke fungerer på nettsiden din. Du kan deretter bruke denne innsikten til å justere og optimalisere strategien din for å forbedre rangeringen din i søkeresultatene og trafikken til nettsiden din.

Hva er noen vanlige SEO-feil og hvordan unngå dem

Selv erfarne SEO-eksperter gjør feil, men å unngå noen vanlige feil kan hjelpe deg med å forbedre nettstedets rangering og trafikk.

SEO Google updates

Siste 3 år's Google oppdateringer.

 • Overlasting av søkeord (keyword stuffing): Keyword stuffing er en vanlig feil som innebærer å legge inn for mange søkeord på nettsiden din. Det kan føre til at Google straffer deg for spamming og kan skade nettstedets rangering. For å unngå dette, bør du skrive naturlige og informative tekster som ikke inneholder for mange søkeord.
 • Mangel på kvalitetsinnhold: Å ha kvalitetsinnhold på nettsiden din er avgjørende for SEO. Manglende kvalitetsinnhold kan føre til at nettstedet ditt rangeres dårligere i søkemotoren. Du bør fokusere på å produsere unikt og verdifullt innhold som engasjerer dine besøkende. Easy peasy!
 • Ignorere metadata: Jeg kjenner selv på denne ofte. Man har laget en informativ side, med masse spennende tekst, engasjerende bilder og god struktur. Så blar man helt nederst, hvor det står meta. Hodet får litt lyst til å kaste opp. Kan jeg ikke bare trykke Lagre og være ferdig? Nei. Ikke gi deg! Du er nesten i mål! Dette er superviktig, for metadata gir Google og andre søkemotorer viktig informasjon om innholdet på nettsiden din. Ignorerer du metadata kan det føre til at søkemotoren ikke skjønner hva nettstedet handler om, og dermed ikke rangerer det høyt. Superviktig!
 • Feil bruk av linker: Linker er viktige for SEO, men feil bruk kan føre til at nettstedet ditt blir straffet av søkemotoren. Å bruke for mange linker, eller bruk av dårlige linker kan føre til at nettstedet ditt ikke blir rangert høyt i søkemotoren. Du bør fokusere på å bruke relevante og høy kvalitet linker.  Dette kan Rank nr.1 hjelpe med hvis du syntes det er vanskelig.
 • Manglende tilpasning til mobil: Å ha en responsiv nettside som fungerer godt på mobile enheter er en av grunnpilarene i enhver SEO-strategi. Google gir høyere rangering for mobilvennlige nettsteder. Mobile first!
 • Ignorere lokale SEO-strategier: Hvis du driver et lokalt forretning er det viktig at du er oppdatert på disse tingene. Å ignorere å oppdatere nettstedet ditt med adresse, telefonnummer og slike ting kan føre til at nettstedet ditt ikke vises i søkeresultatene for ditt lokale område. Du bør sørge for at nettsiden din har korrekt adresser og kontaktinformasjon, og inkludere lokale nøkkelord og linker til lokale sider.
 • Overvåking og analyse: Det er viktig å regelmessig overvåke og analysere nettstedets trafikk og rangeringer, og gjøre justeringer basert på resultatene. Kanskje finner du ut at en type innhold genererer mer interesse enn andre? Da kan du fokusere mer på den type innholdet. Eller kanskje finner du ut at det å poste noe klokken 13 fungerer bedre enn å poste noe klokken 16.

Forsøk å etterlev disse prinsippene i så stor grad som mulig. Husk også å holde deg oppdatert på SEO-trender, da teknologien stadig utvikler seg.

Oppsummering

Gjør en analyse av nettsiden. En god start er å sjekke nettsidens hastighet, brukervennlighet og responsivitet på ulike enheter. Dette er alle faktorer som påvirker søkemotorenes rangering av nettsiden. En enkel måte å sjekke hastigheten til nettsiden på er ved å bruke Google PageSpeed Insights eller GTmetrix. Disse verktøyene gir deg en oversikt over hva som kan optimaliseres og forbedres på nettsiden.

Nøkkelord

Nøkkelord er ord eller fraser som brukes av folk når de søker etter informasjon på nettet. For å SEO-optimalisere nettsiden din, må du finne de riktige nøkkelordene som er relevante for nettsiden din og inkludere dem på en naturlig måte i innholdet på nettsiden.

Metadata

Når du har funnet de riktige nøkkelordene, er det viktig å inkludere dem i overskriftene, i innholdet og i meta-taggene på nettsiden. Meta-taggene inkluderer tittel, beskrivelse og nøkkelord, og det er viktig å ha disse riktig innstilt for at søkemotorene skal kunne finne og indeksere nettsiden din på en optimal måte.

Linkbygging

Linkbygging er også en viktig faktor når det gjelder søkemotoroptimalisering. Dette handler om å skaffe relevante og høykvalitetslinker til nettsiden din fra andre nettsider. Jo flere relevante linker du har fra andre nettsider, jo mer autoritet vil nettsiden din ha i søkemotorenes øyne. Du kan skaffe linker ved å skrive gjesteblogginnlegg på andre nettsider, kommentere på andre blogger, delta i forum og delta i sosiale medier. Eller vi i Rank nr.1 kan og selvsagt hjelpe deg med dette, det er bare å ta kontakt.

Sosiale medier kan også hjelpe med å optimalisere nettsiden din for søkemotorer. Ved å dele innhold fra nettsiden din på sosiale medier, vil du kunne øke trafikken til nettsiden din og øke synligheten i søkeresultatene.

Måle og overvåke

Til slutt er det viktig å overvåke og analysere SEO-prestasjonene til nettsiden din. Du kan bruke verktøy som Google Analytics for å overvåke trafikk og konverteringer på nettsiden din. Du bør også bruke verktøy som Google Search Console for å sjekke rangeringer, indekseringsstatus og eventuelle tekniske problemer med nettsiden.

Trenger du råd, priser eller mer informasjon?

Potensialet til å øke nettrafikken og omsetning din gjennom SEO og Google Ads er ofte høyere enn man tror. La oss ta en prat og se hva vi kan gjøre for utviklingen din.

 • Retningslinjer for personvern

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rank nr. 1 - Ledende på SEO